frunze-icons-link
fluture
Loading

Cantitate de apa: moderata


Se va uda cand se usuca pamantul la supfrafata. Substratul nu trebuie sa fie mentinut in permanenta foarte ud deoarce pot putrezi radacinile. Se va evita udarea excesiva sau stagnarea apei in farfurioara.

Expunere la soare: directa


Daca se asigura o umiditate adecvata (pulverizari cu apa dese in perioada de caldura excesiva) expunerea la soare poate sa fie directa, in caz contrar este de ajuns sa aibe 2-3 ore de soare dimineata.

Tip sol: usor


Este recomandat un substrat bine drenat cu continut sarac in substante organice, usor acid.

Ritmul de crestere: moderat


Planta va creste greu in primii 3 ani de la plantare, dupa care isi va mari considerabil ritmul de crestere. Frunzele au forma unor sabii in primii ani de viata, dupa care se vor desface si vor capata aspectul de plamier.

Umiditate atmosferica: moderata


In conditii de clima uscata in perioadele foarte calduroase, va trebui sa suplinim gradul de umiditate. Daca nu putem mentine un grad moderat de umiditate nu va trebui sa expunem planta in plin soare toata ziua.

PH sol: usor acid(5.5-6.5)


PH-ul solului trebuie normal pentru a asigura conditiile de dezvolatre optime. Un nivel al PH-ului intre 5 si 6 este unul potrivit.

» Chiar daca produsul nu este pe stoc, poti trimite comanda si noi te vom contacta in cel mai scurt timp pentru a te informa cu privire la data cand produsul va fi din nou disponibil.Lamaiul

Familie: Citrus


I. Descriere

Originile lamaiului sunt invaluite in mister, dar unele surse afirma ca el este adus din India. Ca majoritatea citricelor, ramurile lamaiului au tepi; frunzele sunt eliptice, ascutite, de culoare verde-inchisa pe partea superioara si mai deschise pe partea inferioara. Florile sunt albe, cu tente purpurii. Fructul lamaiului are coaja galbena, iar cantiatea de seminte depinde de varietate (unele, cum sunt lamaile Armstrong, nu au seminte deloc).


II. Cultivare si ingrijire

In timp ce pomii fructiferi destinati comercializarii sunt cultivati in plin soare pentru a avea fructe cat mai multe, e surprinzator cat de putina lumina pot tolera citricile cand sunt crescute in interior. lamai Afara au nevoie de in jur de 4 ore de plin soare pentru a de dezvolta bine si a face fructe. In interior, citricele au nevoie de foarte multa lumina puternica, mai de ales in perioada de crestere.


Iarna tolereaza si nivele scazute de lumina atata timp cat sunt tinuti intr-un mediu mai uscat - intra in perioada de repaos la temperaturi de aproximativ 12 grade C, iar fructele inca se pot coace. Aceasta metoda au folosit si gradinarii lui Ludovic al XIV-lea pentru ca portocalii sa fie mereu in floare.


Suprimand udarea arbustilor pana in punctul defolierii si apoi reluarea udarii normale, ei au reusit sa "pacaleasca" portocalii sa infloreasca tot timpul anului.


Citricele sunt plante subtropicale si cresc mai mult sau mai putin in regiuni subtropicale. La cele mai multe specii, perioadele de crestere abundenta alterneaza cu perioade de repaos de cateva saptamani. Majoritatea mediilor interioare ofera conditii destul de bune (caldura) ca arbustul sa creasca tot timpul anului, mai putin in perioadele cele mai reci si cu mai putina lumina natura (iarna). Nu este ciudat ca arbustii sa faca recolte de 3-4 ori pe an, mai ales cei din speciile acre.


In timpul perioadei de crestere, citricelor le place apa si umiditatea, desi tolereaza, pana la un anumit punct, sa fie private de aceste necesitati. Din fericire, pagubele provocate de inghet se observa destul de usor, astfel ca pot fi contracarate din timp. Citricele nu suporta sa fie udate mai mult decat e nevoie, lamai iar daca pamantul din ghiveci e mereu jilav, radacina va putrezi. Udati arbustul la fel ca pe celelalte plante de apartament, adica lasati pamantul din ghiveci sa se usuce putin inainte de a uda din nou. Citricele raspund repede la tratamentul cu substante fertilizatoare, si, de asemenea, orice deficienta de substante nutritive este usor observabila.


Lamaii sunt o specie de citrice care sunt sensibile la frig. Varietatile de lamai s-au adaptat bine la orice tip de pamant, atata timp cat acesta are un bun drenaj. Cultivarea in pamant greu, lutos este problematica. Din cauza sensibilitatii la frig, lamaii trebuie amplasati in casa intr-o zona orientata spre sud sau sud-est. Lamaiul se adapteaza si la niveluri relativ scazute de lumina, dar daca vreti ca arbustul sa infloreasca si sa faca fructe, atunci asigurati-i cat mai multa lumina. Daca nu puteti plasa arbustul intr-un loc in care sa beneficieze de lumina naturala, folositi o sursa de lumina artificiala. Legat de umiditate, mai ales iarna trebuie sa luati masuri speciale: o tava cu apa asezata in vecinatatea ghiveciului este o idee foarte buna. Stropirea frunzelor nu este foarte efectiva in ceea ce priveste ridicarea gradului de umiditate, dar poate ajuta la indepartarea prafului de pe frunze.


III. Pamantul

Lamaii sunt in general cultivati in climate calde si uscate, iar pamantul in acele zone este arid, nisipos si fin, dar fertil. Ca planta de interior, lamaiul are nevoie de un compost asemanator, dar mult mai fertil. Turba simpla nu este neaparat potrivita pentru ca mentine umezeala si se aduna in jurul radacinilor, asa ca trebuie sa o amestecati cu o parte egala de nisip care sa ajute la drenaj. Nu uitati ca radacinile trebuie sa respire, asa ca e bine sa utilizati si pietricele.


III.1. Retete


Reteta 1

4/8 compost bine fermentat sau balegar(humus), trecut prin sita

1/8 lut

1/8 argila

2/8 nisip


Reteta 2

3/5 pamant bun de gradina (pamant pentru gazon, telina)

1/5 pamant cu humus

1/5 nisip de cuart (nisip de rau)

In cazul pamantului de gradina greu, continand lut, poate fi adaugata turba. Daca pamantul este nisipos, poate fi marita cantitatea de compost. Poate fi adaugat si 10% sau 20% lut, daca substratul este usor, nisipos.


Reteta 3

45% balegar fin, bine fermentat, de vaca

45% pamant din camp (continand turba)

10% pamant de gradina (continand nisip)

Pamantul obtinut dupa cea de-a treia reteta trebuie folosit ca substrat primavara, inainte de aparitia lastarilor. Balegarul de vaca este foarte nutritiv, asa ca va fi adaugata doar o cantitate mica de ingrasamant chimic - in jur de 3g/litru.


IV. Ghiveciul

lamai Dupa cum am mentionat, radacinile lamaiului trebuie sa respire, asa ca ghivecele de plastic sunt contraindicate. Cele mai bune containere sunt, de departe, ghivecele de teracota. Alegeti unul care sa nu fie decorat cu modele pictate, pentru ca acestea inpiedica circulatia aerului.


Ghiveciul nu trebuie sa fie foarte mare, pentru ca lamaiului ii place sa stea mai inghesuit; daca ghiveciul este prea mare, pamantul nefolosit de radacini va retine apa si va danuna copacului. Inainte de a planta lamaiul trebuie sa spalati bine ghiveciul pentru a inlatura pamantul vechi, uscat si evenetualele particule.


Un alt pas important este sa scufundati ghiveciul inainte de a-l folosi, timp de 10 minute,in apa curata. Daca nu faceti acest lucru, atunci cand veti uda lamaiul (la fel seintampla cu orice planta) pamantul se va indeparta de peretii ghiveciului pentru ca teracota va absorbi toata apa; data urmatoare cand veti uda, apa se va scurge in zona libera dintre pamant si peretele ghiveciului, fara sa ajunga la radacinile plantei.


V. Udarea

In timpul fazei de crestere, din aprilie pina in septembrie, planta trebuie udata in mod regulat. Perioada cea mai potrivita este dimineata sau dupa-amiaza. Cea mai buna este apa de ploaie curata, dar si apa de la robinet- daca nu este prea dura(cu continut de calcar). Aceasta valoarea poate fi masurata, sau puteti intreba la statia de epurare. Apa nu ar trebui sa depaseasca 20 dH (grade de duritate). Daca nu aveti la dispozitie decat apa cu continut inalt de calcar, neutralizati-o mai intai picurand in apa cativa stropi de otet.


Pentru a nu dauna plantei, substratul nu are voie sa fie prea uscat. Dar si apa acumulata este foarte periculoasa. Pot fi afectate varfurile radacinilor, planta poate sa nu mai creasca si in final, sa moara. Daca solul este prea uscat, frunzele se vor ofili si lastarii vor atarna. Daca planta este udata, atunci poate supravietui fara urme vizibile. Solul uscat trebuie umezit in profunzime.


Lamaiul iubeste apa, dar prefera sa fie udat din abundenta la timpul potrivit si apoi lasat pana se usuca putin pamantul. Udati bine arbustul, lasati sa absoarba apa, apoi repetati actiunea 10 minute mai tarziu, astfel ca pamantul sa fie bine imbibat cu apa. Dupa aceasta, nu mai udati pana cand pamantul nu e uscat la suprafata. Nu uitati ca apa de udat trebuie sa fie la temperatura camerei.


V. Tratarea cu fertilizator

Lamaii trebuie tratati cu o substanta fertilizatoare care se amesteca in apa, si care trebuie folosita in perioada de crestere, o data la trei udari. Este recomandat sa aplicati si o substanta care incurajeaza dezvoltarea foliajului, de trei ori pe toata perioada de crestere. In fiecare primavara lamaiul trebuie sa primeasca un tonic compus din saruri si minerale esentiale, care pot fi gasite la magazinele de specialitate. Citricele sufera din cand in cand de deficienta de magneziu, care duce label ingalbenirea frunzelor, mai ales a nervurilor.


Ingrasaminte minerale

lamai

Acestea se administreaza rapid si isi fac simtita prezenta in scurt timp. Continutul lor poate varia; neaparat necesare citricelor in perioada de crestere sunt A (azot)- F(fosfor) - P (potasiu) in proportie de 24-14-14. Nu abuzati de ingrasamintele minerale, caci aceasta ar putea dauna plantelor.

Dupa presararea solului cu ingrasaminte udati in mod regulat, caci transportul nutrientilor nu este realizat decat cu un substrat umed. La alegerea ingrasamantului chimic, tineti minte ca solul va putea fi ingrasat cel tarziu pana in septembrie.


Ingrasaminte organice

Acestea nu sunt intotdeauna disponibile si nu isi fac efectul repede. Totusi, imbunatatesc structura solului si sunt de recomandat, in special in cazul in care sunt disponibile.


Ingrasarea cu mult azot stimuleaza foarte mult cresterea plantei, dar inhiba oarecum capacitatea ei de a inflori. Oprirea administrarii de azot si schimbarea ingrasamantului folosit cu unul care contine fosfor va stimula inflorirea si formarea fructelor.


Balega de cal era folosita de secole in orangerii, cu foarte mare succes. Aceasta poate stimula inflorirea, datorita continutului ridicat de fosfor. Nu trebuie totusi sa folositi prea mult timp acelasi ingrasamant; mai ales cand este vorba de cel cu fosfor.


Va fi totusi de recomandat acoperirea solului din ghivecele mari, primavara, cu balega de cal bine uscata. Acest strat asigura o uscare mai putin rapida a solului si aprovizioneaza planta cu nutrienti, in cantitati echilibrate. Atat la udat cat si la ingrasat este bine ca lichidul sa se toarne in 3-4 reprize pentru a se absorbi tot si lent.


VII. Taierea

Consta in scurtarea ramurilor foarte lungi, dezordonate, sau a ramurilor tinere incurcate. In rest nu are necesita taieri speciale de incurajare a infloririi, pentru ca acestea apar in mod normal, la capatul ramurilor. Taiati in asa fel incat ramurile sa fie destul de scurte si puternice pentru a putea tine fructele. De asemene, centrul copacului trebuie sa fie mai putin dens, ca sa patrunda lumina.


Pentru lamai cu coroana joasa: Tulpina plantutei in varsta de un an se scurteaza la 30-40 cm. Din lastarii aparuti dupa scurtare alegem 3-4 lastari bine pozitionati si dezvoltati, iar restul se inlatura. Cand lastarii retinuti au 25-30 cm se ciupesc pentru a ramifica.Aceasta operatie se repeta 2-3 ani, de 2 ori pe vara, pana se obtin ramificatii de ordinul IV si V pe care lastarii vor fructifica. La plantele bine ingrijite, intr-un an se pot obtine ramuri de doua ordine, asigurand intrarea pe rod in anul 3. Ramurile scurte care au fructificat, uscaturile, lastarii prost orientati se vor elimina. Taierile se pot face in orice perioada a anului.


VIII. Inmultirea

Marea majoritate a plantelor de apartament se inmultesc pe cale asexuata (vegetativa) - prin butasire, divizarea (despartirea) tufei, drajoni, stoloni, muguri adventivi, marcotaj, altoire. Numarul plantelor care se inmultesc pe cale sexuata (prin seminte) este mai mic.


lamai-floare

Lamaii pot fi inmultiti prin butasi (inmultire vegetativa) din tulpini semilemnoase obtinandu-se soiuri pure. Un sezon potrivit pentru aceasta metoda de inmultire este primavara.


Daca vom preleva un butas de la un lamai roditor(nu salbatic crescut din samanta), acel butas va mosteni calitatile genetice de la lamaiul parinte, astfel ca nu va mai fi nevoie sa il altoim. Pentru a realiza acest lucru, primavara taiam o crenguta(butas) de la lamaiul parinte (roditor) si o plantam intr-un mic ghiveci cu o punga sau un mic pet in cap pentru a-i creste umiditatea si implicit sansele de rodire. Petul sau punga va trebui sa o gauriti in cateva locuri pentru a-i asigura si aer. Butasul prelevat va trebui sa aibe in jur de un an ca si varsta si sa fie semilemnificat. Se va alege un loc cu semiumbra. Eu personal am prins prin aceasta metoda fara a folosi hormoni de inradacinare dar voi puteti sa folositi pentru a va creste sansele de prindere. Pasii pentru procedeul de inbutasire sunt urmatorii:


inainte de taierea butasului udati bine planta mama si rupeti bobocii;

taiati lastarul sau tulpina cu un briceag/cutit bine ascutit, deasupra unui nod;

lasati numai 3-4 perechi de frunze pe butas, faceti o taietura jos, imediat sub nod si indepartati frunzele de la baza butasului pe o lungime de 2-3 cm;

baza butasilor se poate trata cu substante rizogene (hormoni) pentru inradacinare, de tip Radi Stim sau Rhizopon;

puneti butasii individual in ghivece cu amestec de nisip si turba, dupa care asezati usor pamantul in jurul lor;

udati cu o stropitoare cu sita fina sau cu un pulverizator, avand grija sa nu deranjati butasii;

puneti ghivecele cu butasi in conditii de mediu corespunzatoare, asigurand o temperatura de aproximativ 20° C, lumina stralucitoare, cu lumina multa dar filtrata;

ca sa mentineti umiditatea atmosferica, fie asezati tavite cu apa langa ghiveci, fie il acoperiti cu o punga de plastic, perforata.

Daca veti creste lamai din samanta acesta va creste salbatic si va avea nevoie de altoire. Este mult mai buna prima metoda de inmultire si nu veti avea nevoie sa altoiti deoarece altoirea presupune un procedeu mai laborios.


IX. Inflorirea

In perioada infloritului, daca lamaiul nu este scos afara, se deschid ferestrele pentru a intra albinele sa faca polenizarea. Florile apar pe ramurile anuale, foarte rar pe lastari si cate una sau mai multe la subsuoara frunzelor tot timpul anului, dar perioada principala de inflorit este primavara, odata cu primul val de crestere a lastarilor. Lastarii lamaiului au intr-un an 2-3 valuri de crestere. In perioada infloritului temperatura trebuie sa nu fie mai mare de 18° C, intrucat florile avorteaza.


lamai-floare

Lamaii altoiti incep sa rodeasca la varsta de 3-5 ani, iar cei proveniti din samanta la 8-10 ani. De la caderea petalelor pana la coacerea fructelor, in conditii de apartament este nevoie de 180-220 zile.


Dupa prima legare, fructele cresc foarte repede, apoi cresterea incetineste treptat, iar in faza de parga cresterea inceteaza.


in primul an de rod pe un lamai se lasa 2-3 fructe; in anul II, 5-8 fructe; in anul III, 10-15 fructe; in anul IV, 20-25 fructe.


Cand facem raritul fructelor tinem cont ca pentru cresterea si dezvoltarea unui fruct sunt necesare 10 frunze. Practic, pe o ramura lasam 2 fructe la distanta de 15-20 cm intre ele.


Caderea fiziologica a fructelor are loc in mai multe etape, fiind determinata de supraincarcarea pomului. Caderea in masa a fructelor este de nedorit si se poate evita prin afanarea permanenta a solului din vase, prin mentinerea umiditatii si a fertilitatii la un nivel optim.


Sa nu fiti surprinsi daca arbustii fac multe fructe imature dupa inflorire. Ca multi alti pomi fructiferi, lamai produc mai multe fructe decat pot suporta. Nu este nici o problema daca o mare parte din fructe va cadea.


Pentru cresterea si coacerea fructelor temperatura optima este de 19-22° C. Pentru ca lamaii sa aiba culoarea potrivita, este necesara o temperatura nocturna de sub 16° C.


X. Specii de lamai

lamai-floare

Exista doua genuri principale de lamai - acide si dulci. Tipurile acide sunt cele intalnite pe piata; cele dulci, cum sunt lamaile Meyer, sunt cultivate de gradinari ca fructe ornamentale, desi de un timp si acestea se gasesc pe piata primavara, in magazinele specializate. Lamaile acide se impart in doua varietati importante: Eureka si Lisabona - cele doua difera oarecum in dimensiune, forma si grosimea coajei, dar sunt in general la fel.


Lamaile Eureka - sunt probabil cele mai raspandite in intreaga lume. Au gatul scurt la partea dinspre codita, au putine seminte, coaja este destul de subtire si contin mult suc. Lamaile Lisabona - sunt mult mai tuguiate, nu au seminte aproape deloc, iar coaja este mai groasa. Ca si Eureka, contin intre 26%-31% suc. Lamaile Meyer - sunt si ele foarte raspandite, dar nu sunt in realitate 100% lamai, ci o incrucisare dintre portocala si lamai. Pentru ca sunt mai putin acide si mai dulci decat celelalte, aceasta varietate este cea mai cultivata ca arbust de interior.


XI. Simptome de suferinta

daca frunzele sunt mici, de culoare deschisa, galbuie mai ales in jurul nervurilor este lipsa de azot si se va administra 50 g azotat de amoniu la plantele din vase mari;


daca frunzele se brunifica incepand de la varf spre margine si incep sa cada mai ales in perioada infloritului este semn ca planta nu are fosfor, se va administra 80 g de fosfor la plantele din vase mari;


daca frunzele sunt foarte mari si incep sa se decoloreze si sa se brunifice sau apar pe suprafata puncte de clei este semn ca planta are nevoie de potasiu; se administreaza 50 g de potasiu la plantele din vase mari;


daca ramurile lamaiului sunt exagerat de lungi iar fructele cad de mici este lipsa de cupru; se fac stropiri cu sulfat de cupru 1%;


daca frunzele mai vechi de la baza lamaiului se ingalbenesc si cad este semn ca lamaiul are nevoie de magneziu. Aceasta suferinta apare, in general, in cazul solurilor prea usoare - se administreaza 50 g sulfat de magneziu la vasele mari sau schimbam pamantul din ghiveci.


XII. Daunatori

Acarienii (micii paienjeni rosii) sunt cei mai enervanti daunatori; le plac plantele uscate si netratate cu substante fertilizatoare, asa ca daca arbustul dvs. e bine udat si "hranit", nu va avea nici o problema. Paduchii testosi si paianjenul rosu se combat prin spalari ale frunzelor cu o emulsie de sapun (fara soda): 30 g sapun de barbierit la 1l de apa.


Paduchele lanos se combate cu: Fastac 10 EC 0,02% sau Decis 2,5 EC 0,025%.


Musculita alba de sera - Ultracid 20 EC 0,16% sau Decis 2,5 EC 0,05%.


Exista si alti daunatori, dar sansele ca ei sa atace planta de interior sunt foarte mici: - afidele, care se aduna in jurul mladitelor si a frunzelor noi.


Daca lamaiul a inceput sa faca un fel de pureci pe frunze ce lasa o secretie cleioasa pe acestea, cel mai probabil este vorba de acarienii citricelor (Panonychus citri). Daca atacul este atat de puternic, mai mult ca sigur atmosfera in care a fost tinut lamaiul este foarte uscata si cu o ventilatie (aerisire) deficitara. Toate plantele din familia citricelor, inclusiv lamaiul, au nevoie de umiditate amosferica ridicata. Asta inseamna ca in perioada calda, dar si iarna daca temperatura depaseste 17-18 grade, trebuie sa uzi frunzele lamaiului cu apa, folosind un pulverizator fin. Aceasta operatiune o vei face la fiecare 2 zile in periodele cu temperatura moderata si in fiecare zi, in perioada caniculara, de preferinta dimineata foarte devreme sau seara, dupa apusul soarelui. Acum ca planta a fost deja atacata, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa speli cu un burete de bucatarie ambele parti ale frunzelor si tulpina lamaiului cu apa in care a fost dizolvat putin sapun. Dupa aceea va fi nevoie de un tratament cu solutie de Mospilan sau chiar Omite. Substantele le gasesti la orice magazin fitosanitar sau la raionul de Plante si gradina din super si hiper marketuri (Practiker, Cora, si mai ales Bricostore). Substantele le folosesti numai sub forma de solutie (adica dizolvate in apa, conform instructiunilor de pe ambalaj) si le aplici la nivel foliar, prin stropire cu un pulverizator fin. Repeti tratamentul de 2 ori la interval de 4-5 zile.


Cos de cumparaturiLanseaza comanda

Goleste cosul!
X

Formular Comanda


Nume:
Prenume:
Email:
Telefon:
Adresa:
Comentariu:

Introdu codul de mai jos pe site-ul sau blogul tau si prolifereaza verdele.